Porto recepten
------------------------------------------------------------------------
Hier kan je een Excel bestandje
downloaden (in .rar-formaat) die automatisch de
berekening maakt
om wijn met alcohol te versterken of naar een vooraf opgegeven alcohol-percentage
om te zetten... ;-)
Heb je geen WinRar om bovenstaand bestandje te openen dan kan je deze hier downloaden: http://www.winrar.nl/
Hieronder een paar receptjes die ik sinds 2006 heb gemaakt:
Merlot-porto (5 liter)
Opzet: 4/12/2008 met alcohol die op 13/08/2008 op noten werd gezet,
Gebotteld: 02/03/2009
3,4 liter Merlot (uit bulkpakket van 5 liter)
0,7 liter Cabernet Sauvignon
680 gr suiker
1 eetlepel mostfein
1 eetlepel porto-extract
1 eetlepel eikenextract
2 eetlepels bloedappelsiensap
0,4 liter noten-alcohol (30 bolsternoten in 4 gesneden, deze 3,5 mnd op pure
alcohol gezet + 200 gr droge abrikozen op 1 liter alcohol)
75 cl rood druivenconcentraat
Bovengenoemde ingrediënten hebben van 4/12/08 tot 2/3/09 in een 5 liter DJ gestaan met als afsluit een keukenpapiertje ipv een water slot, hierdoor kunnen al de onaangename dampen/geuren stilletjes 'uitdampen'. Net vóór de botteling nog een scheutje alcohol toegevoegd om de eventueel verdampte (via het keukenpapiertje) alcohol te compenseren. Fantastische notenwijn waarvan ik zeker 3 flessen een paar jaar ga opzij leggen. Hieronder een foto ervan in mijn 'wijnkamer':
6 flessen vloeibaar 'Merlot-goud'.... ;-)
--------------------------------------------------------------------------------- ----------
Eigen Portorecept (zonder voorafgaande vergisting) toegevoegd op 14/06/2007:
Start Porto op: 02/02/2007
7,250 liter rode wijn (Spaanse)
0,7 liter witte wijn (Spaanse)
0,8 liter alcohol 96°
1,200 kgr suiker (ongesmolten)
200 gr doorgesneden gedroogde vijgen
23 groene noten nog in schil (in 4 gesneden uit diepvries, oogst eind juli 2006)
Eerst alles onder waterslot (2 maand), daarna de rest van de tijd
onder prop watten gezet.
Op 10/05/2007: 500 gr gedroogde (doorgeknipte) pruimen toegevoegd na
uitfiltering van noten en vijgen.
Pruimen afgezeefd op 01/06/2007
Op 10/06/2007 afgeheveld, hierdoor waren de nog resterende rondzwevende
filterresten van de vorige groffiltering (door puntzeef) op de bodem v/d DJ
blijven liggen. Daarna door een Vinamat filter (K1600 - grof) gehaald.
Smaak is verrukkelijk lekker en de Porto is heel helder!!!!!!! Spijtig genoeg is
er maar +/- 9 liter opgezet, maar zoals steeds is er een 'testfase' nodig,
anders is er te veel aangemaakt om gewoon maar weg te gooien.......! ;-)
Wie iets minder de pruimen wil smaken kan de tijd van de pruimen met +/- een
week inkorten.
Succes alvast!
-15 liter
rode wijn (20 flessen
Cabernet Sauvignon 2004)
-1 liter alcohol 96° (1,7 liter is beter, zo bekom je 20° Porto)
-3 kg suiker (ongesmolten, dus iedere dag schudden tot volledig opgelost!)
-200 gr gedroogde abrikozen in stukjes gesneden (voor het aroma)
-35 (groene) noten in schil (in 4 gesneden uit diepvries, oogst midden juli 2006
Duitsland)
-100 ml Porto-extract
-50 ml eikenextract
-2 eeltlepels Kitzinger Mostein
-250 gr donkere rozijnen
-150 gr notenmengeling (studentenhaver)
Binnen 3 maand ga ik hem filteren en proeven natuurlijk... ;-) Santé!
PS: ondertussen heb ik hem op flessen gedaan, heel lekker spul!! ;-)
Grtz,
Herman.
Porto recepten uit "Proost"
------------------------------------------------------------------------
Een paar andere recepten zonder eigen voorafgaande vergisting:
Met dank aan M. Jegers voor de tijdschriften "Proost" en F. Sevenants
voor de laatste 3 blz. met recepten. (met kleurenfoto's in verwerkt)
Overname uit "Proost" nr. 31, Jan./feb. 1999.
Succes ermee en santé!
Herman.